Netherlands Startpage
Image default
Banen en opleidingen

Wat zijn coachingstijlen en hoe werken ze?

De coachende leiderschapsstijl gaat over het inspireren van je team, het opbouwen van hun zelfvertrouwen en het aanleren van de vaardigheden die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen en succesvol samen te werken, terwijl ze zich daarbij gesteund voelen door de coach.

Het vertrouwt erop dat de coachende leider goede communicatieve en sociale vaardigheden heeft – aangezien constructieve feedback belangrijk is in deze leiderschapsstijl – maar de meest succesvolle coach zal ook vragen stellen aan zijn medewerkers om brainstormen en probleemoplossing aan te moedigen.

Coachingsmethoden kunnen een effectieve manier zijn om een ​​werkcultuur aan te pakken die op zijn best onproductief aanvoelt en in het slechtste geval faalt. Met een sterke focus op doelen, persoonlijke en groepsontwikkeling en resultaten, spreken de resultaten vaak voor zich.

 

Wat is jouw coachingsstijl?

Coachende leiders gebruiken een of meer van de verschillende erkende coachingsstijlen. Sommigen gebruiken zelfs hun eigen benadering of model. Maar de meest succesvolle erkennen dat het afstemmen van hun stijl op hun team, werknemer of organisatiecultuur de beste manier is om voor goede resultaten te zorgen.

Het is ook vermeldenswaard dat verschillende mensen reageren op verschillende managementcues: het gebruik van de verschillende coachingstijlen zal een positieve invloed hebben op de prestaties en ontwikkeling van uw team en hen helpen hun doelen te bereiken.

Hier beschrijven we de voor- en nadelen van vijf verschillende soorten coachingstijlen.

 

Democratische coaching

Deze methode geeft het team vrijheid en verantwoordelijkheid, waarbij de coach alleen ingrijpt als dat nodig is om het proces gaande te houden. Individuen zullen zichzelf bekrachtigd en onder controle voelen, en worden aangemoedigd om input te geven.

Het resultaat? Betere besluitvorming en communicatie, en meer samenwerking.

Het kan iets langer duren dan bij andere benaderingen om de resultaten te zien, maar als het gaat om prestatiecoachingsstijlen, kan het zeer effectief zijn, aangezien het team de verantwoordelijkheid heeft om samen te werken en oplossingen als geheel te verkennen.

 

Autoritaire coaching

Bij deze aanpak bepaalt de coach wat hij doet en wanneer en hoe hij het doet. Het enige dat van het team vereist is, is hun begrip.

Met weinig tot geen input lopen werknemers het risico zich rechteloos te voelen en worden ze niet aangemoedigd om voor zichzelf te denken, maar deze methode wekt discipline op, brengt het team bijeen en door duidelijke doelen te stellen, is er een sterke focus op het resultaat.

Het kan snel goede resultaten opleveren en is ideaal voor onervaren teams.

 

Holistische coaching

Als het gaat om stijlen van life coaching, loopt holistische coaching voorop. Met de overtuiging dat alles met elkaar verbonden is, theoretiseert deze benadering dat individuen een optelsom zijn van al hun delen: om groei op de werkplek aan te moedigen, moet er in alle aspecten van hun leven evenwicht worden bereikt.

Het geeft werknemers niet alleen een idee van hun rol in uw team, maar kan ook perspectief geven op hun plaats in het bredere bedrijf, waardoor ze zich meer verbonden voelen en laten zien hoe ze ertoe doen.

Het kan persoonlijke struikelblokken en repetitief gedrag in de schijnwerpers zetten dat een negatieve invloed kan hebben op het werk, maar het kan ook oplossingen bieden zoals stressmanagement en ontspanningstechnieken.

Nogmaals, dit soort coaching kan enige tijd vergen om resultaten te boeken, en er bestaat de mogelijkheid dat diepere, emotionele problemen worden geactiveerd.

 

Autocratische coaching

In plaats van een dialoog op gang te brengen tussen leider en werknemer, vertelt deze benadering individuen wat ze moeten doen in plaats van te vragen.

De autocratische coach heeft te allen tijde de touwtjes in handen en streeft naar perfectionisme en excellentie, terwijl sommigen misschien verwachten dat bepaalde taken elke keer op dezelfde manier worden uitgevoerd.

Het resultaat is dat medewerkers gedisciplineerd en toegewijd zijn, en een structuur hebben om te slagen, hoewel het met zo’n starheid verstikkend kan aanvoelen.

 

Visie coaching

Deze stijl stimuleert en bekrachtigt medewerkers door hen duidelijke richting en strategieën te geven om doelstellingen te bereiken en focus aan te moedigen.

Net als een personal trainer voelt deze aanpak als een partnerschap en put ze uit elementen van feedback, reflectie en conversatie om medewerkers echt te motiveren en te beïnvloeden.

Hoewel intensief en op korte termijn, kan deze aanpak goed werken voor werkplekken met veel stress of overweldigende werkplekken die snelle resultaten nodig hebben en kan vooral handig zijn om teams aan te zetten om aan specifieke projecten te werken, door ze een gedetailleerd plan te geven.